Akrylplast (PMMA)

Ex.vis Plexiglas, Perspex, Crylux

Akryl är ett material med många användningsområden som ofta känns igen under namn som  Plexiglas, Perspex, Crylux m.fl.. Den kemiska beteckningen för akrylplast är PMMA (Polymetylmetakrylat). Materialet tillverkas på två olika sätt. Akryl GS gjuter man mellan två glasskivor och Akryl XT är strängsprutad. Akrylskivor kan limmas, bockas, fräsas, laserskäras samt varmbockas. I grunden är akryl helt färglöst, men materialet kan infärgas till en oändlig mängd färger.

Hittar ni inte det ni söker i databladen nedan eller svaret inte finns där så sänd er fråga till forfragan@plastmekano.se så försöker vi hjälpa Er.

Polykarbonat (PC)

Ex.vis Makrolon, Lexan, Marlon, Impex

Polykarbonat är ett optiskt klart, värmebeständigt och extremt slagtåligt material , och känns ofta igen under välkända varumärken som Makrolon och Lexan. Eftersom polykarbonat är lätt att bearbeta, används det mycket inom industrin och till säkerhetsinglasningar. För utomhusapplikationer finns en produktvariant med speciell ytbehandling för ökat UV-skydd. För ökad reptålighet finns det även polykarbonat med extra hård yta.

Hittar ni inte det ni söker i databladen nedan eller svaret inte finns där så sänd er fråga till forfragan@plastmekano.se så försöker vi hjälpa Er.

Akryl vs Polykarbonat.

Akryl och polykarbonat är två av de mer populära klara plasterna. De har olika fördelar (och nackdelar). Sammanfattningsvis är fördelarna följande: akryl är styvare, glansigare, mer reptålig och billigare än polykarbonat, vilken är böjligare och praktiskt taget okrossbar. Deras nackdelar är: akryl kan krackelera / spricka under slag och polykarbonat är lättare att repa.

Akryl och polykarbonat har båda halva vikten av en jämförbar storlek i glas och ändå är båda plasterna mycket starkare än glas. Polykarbonat är starkare än akryl. Jämfört med glas är akryl 10 ggr. slagtåligare och Polykarbonat är 250 ggr. slagtåligare . Akryl är väldigt styv medan polykarbonat är mer flexibel. Akryl spricker lättare än polykarbonat under stress.

Akryl har bättre klarhet än glas, vilket ger mer ljus med en ljustransmission på 92% jämfört med polykarbonat, som har en ljustransmission på 88%. Båda används framgångsrikt för glasrutor – till exempel används polykarbonat ofta för skyddsglasning eftersom det är så starkt och både akryl och polykarbonat används för sekundärglasning. Akryl kan poleras för att återställa dess klarhet, medan polykarbonat inte kan poleras.

Både akryl och polykarbonat är lätta att rengöra. Det bästa valet för rengöring är en mikrofiberduk eller 100% bomullstyg (inga andra typer!). Akryl bör endast rengöras med varmt såpvatten eller en akrylrengörare. Kemikalier ska aldrig användas på akryl. Polykarbonat har en högre kemisk resistans än akryl; Det kan rengöras med tuffare rengöringsmedel innehållande kemikalier som ammoniak. Inget av materialen ska rengöras med lösningsmedel.

Både akryl och polykarbonat är väderbeständiga och expanderar och krymper med temperaturförändringar. Både akryl och polykarbonat kan repas, så undvik att röra dem med allt som innehåller slipmedel. Akryl är mer benägen att spricka än polykarbonat eftersom det är mindre slagtåligt. Det repas inte så lätt, och kommer inte att gulna med tiden.Polykarbonat har låg brandfarlighet, medan akryl brinner långsamt och rekommenderas inte då risk finns att det utsätts för flammor.